Shortbread


Cudownie maślane, obłędnie aromatyczne i idealnie kruche ciasteczka. Zakochałam się w nich podczas wizyty w Bristolu i była to miłość od pierwszego ugryzienia. Tak jak są szybkie i proste w przygotowaniu, tak prędko i z łatwością znikają w żołądkach domowników. Niczego więcej nie trzeba do popołudniowej herbaty :]

Składniki:

  • 200 g dobrego gatunkowo masła (miękkiego)
  • 200 g maki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Przekładamy do formy (wykorzystałam keksówkę o wymiarach spodu 10 x 25 cm), wyrównujemy, dociskamy do dna.
Porcjujemy jeszcze przed upieczeniem, krojąc ciasto na paski o szerokości 2,5-3 cm. Przy pomocy wykałaczki do szaszłyków dziurkujemy każdy kawałek.
Pieczemy około 30 minut – do zezłocenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Ponownie kroimy wzdłuż wcześniej wyznaczonych linii.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego :]

shortbread

shortbread 1

butter cookies

4 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress