Serowe placki z truskawkami
Celebrowanie Dnia Świętego Walentego warto zacząć już od samego rana. Na przykład takimi placuszkami z truskawkami, przygotowanymi na bazie delikatnego serka. Pyszyste, subtelne, posypane uroczym, różowym cukrem pudrem. Ujmijcie swoich bliskich śniadaniem od serca :]
Składniki:
- 4 duże jajka
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 200 g serka śmietankowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 łyżek mleka
- szczypta soli
- około 250 g truskawek
- olej kokosowy do smażenia
- różowy cukier puder*
*tradycyjny cukier puder wymieszany ze zmielonymi chipsami truskawkowymi (do kupienia w Rossmanie) w proporcji 80/30 g – na ten świetny pomysł wpadła Olga z Cukrów Prostych
Przygotowanie:
Jajka ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem na lekką piankę. Dodajemy twarożek, następnie mąkę, a na samym końcu mleko (cały czas miksując ciasto). Dorzucamy truskawki, mieszamy.
Smażymy z dwóch stron na oleju kokosowym – placuszki powinny być lekko rumiane. Odkładamy na ręcznik papierowy – wchłonie nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :]