Serowe babeczki z lukrem


Te niepozorne, mało efektowne maleństwa skradną Wasze serca od pierwszego ugryzenia. Być może nie będzie to najładniejszy wypiek na wielkanocnym stole, ale w tym przypadku liczy się wnętrze. Zapewniam Was, że nigdy wczesniej nie jedliście tak subtelnych babeczek, zachwycających miękkością i nieśmiałym aromatem wanilii. Będą hitem wśród dziecięcych podniebień, zwłaszcza jak udekorujecie je słodkim lukrem i kolorowymi pikerami. Z takimi słodkościami Święta na pewno będą wesołe :]

Składniki na ciasto (na 12 babeczek):

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g serka mascarpone
  • 3 jajka L
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii bourbon

Składniki na lukier:

  • 9 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu do dokładnego połączenia.

Ponadto:

  • wielkanocne pikery (moje są z Tk Maxx)

Przygotowanie:

Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Masło z cukrem i wanilią ucieramy do otrzymania jasnej, puszystej masy. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy serek. Następnie wbijamy jajka i powoli dosypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
Uzyskaną masę rozdzielamy między papilotki. Pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Przygotowujemy lukier. Dekorujemy wierzch każdej babeczki. Zwieńczamy wielkanocnym pikerem.

Smacznego :]

babeczki z mascarpone

babeczki z serkiem

babeczki wielkanocne

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress