Babka serowa z malinami


Prosta, ucierana babka na bazie serka mascarpone, która skradnie Wasze serca od pierwszego ugryzenia. Zapewniam Was, że nigdy wczesniej nie jedliście tak subtelnego i zachwycającego miękkością ciasta. Naprawdę rozpływa się pod podniebieniem. A do tego ten obezwładniający aromat wanilii… Musicie spróbować! :]

Składniki na ciasto:

  • 170 g miękkiego masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii bourbon
  • 250 g malin

Ponadto:

  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Masło z cukrem i wanilią ucieramy do otrzymania jasnej, puszystej masy. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy serek. Następnie wbijamy jajka i powoli dosypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
Uzyskaną masę przekładamy do formy. Na wierzchu układamy umyte i osuszone maliny. Pieczemy około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka (w połowie pieczenia przykrywamy ciasto od góry folią aluminiową).
Po przestygnięciu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :]

ciasto serowe z malinami

babka z mascarpone i malinami

ciasto z mascarpone i malinami

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress