Sernik SNICKERS


Jeżeli lubicie ciężkie, kremowe serniki i batony snickers, rozpłyniecie się nad połączeniem tych pyszności. Lekko słone masło orzechowe i słodki sos karmelowy zapewniają idealną równowagę, nie tylko smakową, ale również emocjonalną.  Jak mawia producent  snickersa – nie jesteś sobą, gdy jesteś głodny! ;]

Składniki na kruchy spód:

  • 100 g mąki
  • 50 g mielonych orzechów ziemnych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g rozpuszczonego masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego „w wiaderku”
  • 6 jajek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 350 g gładkiego masła orzechowego

* zaleca się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową

Ponadto do dekoracji:

  • sos karmelowy (przepis tutaj)
  • 3 batony Snickers
  • garść orzechów arachidowych niesolonych

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki formy smarujemy tłuszczem.
Wszystkie składniki na kruchy spód dokładnie zagniatamy. Uzyskanym ciastem wylepiamy dno formy.
Składniki na masę serową umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy jak najkrócej, wyłącznie do połączenia się składników. Wykładamy na spód.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia. Chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny.
Polewamy sosem karmelowym, dekorujemy pokrojonymi batonami Snickers i orzechami.

Smacznego :]

sernik snickers 1

sernik snickers 2

sernik snickers 3

4 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress