Sernikobrownie z kremem piernikowym


Jak pomyślicie o bożnonarodzeniowym cieście, to co Wam przychodzi do głowy jako pierwsze? Piernik? Makowiec? Sernik? A może szarlotka? Założę się, że któreś z powyższych! Ostatnio pokazałam Wam jak przygotować  tort bezowy w wyjątkowej, świątecznej odsłonie, a dzisiaj kolej na brownie. To ciężkie, wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto jest jednym z moich ulubionych o tej porze roku. Nie wyobrażam sobie zatem, aby nie pojawiło się chociaż raz w tym wspaniałym, grudniowym okresie. Łącząc brownie z aksamitną masą serową, kremem piernikowym oraz pekanami otrzymamy wypiek, który zawstydzi wszystkie strucle z makiem, przekładane torty piernikowe i jabłeczniki z cynamonem :] Przekonajcie się sami!

Składniki na masę brownie:

  • 150 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 duże jajka
  • 200 g czekolady (100 g gorzkiej, 100 g mlecznej)

Składniki na masę serową:

  • 750 twarogu sernikowego
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • budyń śmietankowy

Ponadto:

  • 400 g kremu speculoos
  • około 100 g orzechów pekan
  • 100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Przygotowanie:

W rondelku, na niskiej mocy palnika, rozpuszczamy margarynę. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika, dokładnie mieszamy trzepaczką, rozcierając ewentualne grudki. Przygotowaną masę czekoladową przelewamy do miski. Stopniowo dodajemy jajka, miksując na najwyższych obrotach. Następnie dosypujemy mąkę oraz cukier, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.
Formę o wymiarach około 24 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy masę brownie.
Wszystkie składniki na masę serową miksujemy w jedym naczyniu, wyłącznie do połączenia składników – unikniemy w ten sposób napowietrzenia ciasta. Przekładamy na warstwę brownie. Przy pomocy końcówki łyżki lub widelca tworzymy na cieście zygzaki, otrzymując wzór marmurka.
Przy pomocy łyżeczki wykładamy równomiernie porcje kremu speculoos.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upływie 25 minut czasu pieczenia w miejsca, gdzie znajduje się krem speculus, wkładamy orzechy pekan. Wstawiamy ciasto z powrotem do piekarnika i zapiekamy przez pozostałe 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w mikrofalówce lub w „kąpieli wodnej” – tj. podgrzewamy czekoladę w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Kroimy w trójkąty.

Smacznego :]

sernikobrownie-z-kremem-speculoos-1

sernikobrownie-z-pekanami

 

sernikobrownie-z-kremem-piernikowym

sernikobrownie-z-orzechami-pekan

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress