Sernikobrownie z gruszkami
Wiem, uparłam się ostatnio na brownie. Ale co zrobić, gdy po wyczyszczeniu jednej blaszki mam zaraz ochotę na kolejną? ;] Tym razem, jako zdeklarowany sernikożerca, postanowiłam połączyć uwielbienie do dwóch różnych wypieków. Efekt? Cudowna, marmurkowa pyszność. Wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto, przeplatane aksamitną, delikatną masą sernikową. Do tego miękkie i soczyste gruszki, które rozpływają się pod podniebieniem. I jak tu nie upiec kolejnego brownie?
Składniki na masę brownie:
- 150 g mąki
- 200 g margaryny
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 3 duże jajka
- 200 g czekolady (100 g gorzkiej, 100 g mlecznej)
Składniki na masę serową:
- 750 twarogu sernikowego
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- budyń śmietankowy
Przygotowanie:
W rondelku, na niskiej mocy palnika, rozpuszczamy masło. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy kakao, dokładnie mieszamy trzepaczką, rozcierając ewentualne grudki. Przygotowaną masę czekoladową przelewamy do miski. Stopniowo dodajemy jajka, miksując na najwyższych obrotach. Następnie dosypujemy mąkę oraz cukier, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.
Formę o wymiarach około 24 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy masę brownie.
Wszystkie składniki na masę serową miksujemy w jedym naczyniu, wyłącznie do połączenia składników – unikniemy w ten sposób napowietrzenia ciasta. Przekładamy na warstwę brownie. Przy pomocy końcówki łyżki lub widelca tworzymy na cieście zygzaki, otrzymując wzór marmurka.
Gruszki myjemy, kroimy wzdłuż na „ósemki”, wydrążamy gniazda nasienne, układamy na cieście delikatnie dociskając je do dołu.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Smacznego :]
wygląda przepysznie
Zapraszam do mnie:
http://rategazelle.blogspot.com/
Na pewno będę zaglądać
Daaawno tu nie bylam… ale.warto bylo zajrzec! Cos fajnego, prostego.i szybkiego.dla.niedzielnych gosci! Dzieki Emilko
Polecam się i zapraszam częściej! :]