Sernik z truskawkami w polewie czekoladowej


Od imieninowych tortów zdecydowanie wolę imieninowe serniki. Dlatego też święto mojego wspaniałego teścia celebrowaliśmy przy upieczonym twarogu :] Ale nie takim zwykłym, bo na ciasteczkowym spodzie, z nutą wanilii, cudownie czekoladową polewą oraz soczystymi truskawkami. Po zjedzeniu takiej pyszności na pewno żyje się 100 lat :]

Składniki na spód:

  • paczka ciasteczek digestive (ok. 160 g)
  • 100 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu „z wiaderka” (polecam Starco lub Piątnica)
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jaja + 1 żółtko
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 3 łyżki mąki pszennej

Ponadto:

  • 10 dużych truskawek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 8 łyżek śmietany kremówki (jeżeli polewa będzie nadal zbyt gęsta, dodajemy więcej, aż do uzyskania konsystencji spływającej bez trudu z łyżki)

Przygotowanie:

Okrągłą tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy folia aluminiową.
Ciasteczka blendujemy z masłem aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Otrzymaną masą wylepiamy dno formy.
Wszystkie składniki na masę serową miksujemy do gładkości. Przekładamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Zostawiamy do przestygnięcia w uchylonym piekarniku. Wstawiamy do lodówki na około 10 godzin (najlepiej przygotować ciasto wieczorem i chłodzić w lodówce przez całą noc).
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku wraz ze śmietaną kremówką. ¾ polewy przekładamy na wierzch sernika. Układamy truskawki. Pozostałą częścią płynnej czekolady dekorujemy ułożone na serniku owoce. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

sernik z czekoladą

sernik z truskawkami

sernik tradycyjny

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress