Sernik z pianką


Sernik, bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Wielkanocy. Niesamowicie delikatny i subtelny, zwieńczony puszystą pianką. Zrównoważony smak, aksamitna konsystencja, cudowny aromat. Kwintesencja wiosennej błogości w każdym kawałku. Nic dziwnego, że stał się tradycją w tylu domach – w moim również :]

Składniki na spód

  • 200 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 1 kg sera twarogowego „w wiaderku”
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka + 4 żółtka
  • pół szklanki oleju
  • szklanka mleka
  • budyń śmietankowy bez cukru

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Składniki na spód zagniatamy. Uzyskanym ciastem wylepiamy dno okragłej formy o średnicy około 23-24 cm, wyłożone uprzednio papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na masę sernikową umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do formy (masa będzie bardzo rzadka). Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.

W międzyczasie  ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier.

Po upływie 40 minut pieczenia, na wierzch sernika wykładamy ubite białka z cukrem. Pieczemy jeszcze około 20 minut w temperaturze 150 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

Smacznego :]

sernik z bezą

sernik pianką 1

sernik z bezą 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress