Sernik z jabłkami
U mnie ciągle sezon na jabłka :] Tym razem znalazłam dla nich miejsce na wierzchu sernika. Kruchy spód, kremowa masa, zapieczone owoce i warstwa chrupiących płatków migdałów. Wspaniała, jesienna kompozycja. Skusicie się na kawałek? :]
Składniki na spód:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko L
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 2 jajka L
Ponadto:
- 2 duże jabłka
- 70 g płatków migdałów
- olej do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Składniki na spód zagniatamy. Uzyskanym ciastem wylepiamy dno formy.
Wszystkie składniki na masę umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy. Przekładamy do formy, wyrównujemy.
Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na 8 części, wydrążamy gniazda nasienne. Układamy na wierzchu ciasta, delikatnie wciskamy do środka, tak, aby widoczne były tylko „grzbiety” jabłek.
Pieczemy 60 minut. W połowie czasu pieczenia posypujemy płatkami migdałów. Studzimy w uchylonym piekarniku. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Smacznego :]