Sernik z jabłkami


U mnie ciągle sezon na jabłka :] Tym razem znalazłam dla nich miejsce na wierzchu sernika. Kruchy spód, kremowa masa, zapieczone owoce i warstwa chrupiących płatków migdałów. Wspaniała, jesienna kompozycja. Skusicie się na kawałek? :]

Składniki na spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 jajka L

Ponadto:

  • 2 duże jabłka
  • 70 g płatków migdałów
  • olej do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Składniki na spód zagniatamy. Uzyskanym ciastem wylepiamy dno formy.

Wszystkie składniki na masę umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy. Przekładamy do formy, wyrównujemy.

Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na 8 części, wydrążamy gniazda nasienne. Układamy na wierzchu ciasta, delikatnie wciskamy do środka, tak, aby widoczne były tylko „grzbiety” jabłek.

Pieczemy 60 minut. W połowie czasu pieczenia posypujemy płatkami migdałów. Studzimy w uchylonym piekarniku. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.

Smacznego :]

sernik z jabłkami 1

sernik z jabłkami 2

sernik z jabłkami 3

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress