Sernik z białej czekolady na cynamonowym spodzie


Pokochałam ten sernik jeszcze na etapie opracowywania receptury. Sama myśl o kruchym, cynamonowym spodzie i kremowej masie opanowanej przez białą czekoladę, przenosiła mnie w świat wypiekowych marzeń. A gdy już mogłam go spróbować, przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wygląda cudnie, pachnie kusząco, smakuje wybornie i znika błyskawicznie :]

Składniki na spód cynamonowy:

  • 250 g maki
  • 125 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1  łyżka cynamonu

Składniki na masę serową:

  • 1 kg waniliowego twarogu z wiaderka
  • 5 jajek
  • 300 g białej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki 36%

Ponadto do dekoracji:

  • 150 g białej czekolady na polewę + 50 g zmierzwionej białej czekolady do posypania
  • 3 łyżki mleka lub śmietany kremówki
  • laski cynamonu
  • gwiazdki anyżu
  • 30 g zmierzwionej białej czekolady

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. W rondelku umieszczamy czekoladę i śmietanę kremówkę – podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, regularnie mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Zagniatamy dokładnie składniki na spód cynamonowy. Uzyskanym ciastem wylepiamy dno i boki formy.

Zanim zaczniemy przygotowywać masę serową, nastawiamy piekarnik na 180 stopni, bez termoobiegu.
W wysokim naczyniu ubijamy jajka na puszystą masę (powinny podwoić swoja objętość).
Do miski wykładamy twaróg i rozpuszczoną czekoladę – miksujemy jak najkrócej – tylko do połączenia składników. Dodajemy ubite jajka, mieszamy.
Uzyskaną masę wylewamy na kruchy spód.

Pieczemy 60 minut. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin – najlepiej przygotować ciasto na wieczór i wstawić do lodówki na całą noc.
Przygotowujemy polewę czekoladową – rozpuszczamy czekoladę z mlekiem lub kremówką, doprawiamy cynamonem, regularnie mieszamy (masa powinna powoli spływać z łyżki – jeżeli będzie w waszej opinii zbyt gęsta, dolejcie jeszcze trochę mleka lub kremówki). Rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy laskami cynamonu, gwiazdkami anyżu i zmierzwioną białą czekoladą.

Smacznego :]

sernik z białej czekolady

13 Comments

  1. Ciekawe jak można ubić jajka na puszystą masę bez dodatku cukru? Chyba ten przepis nie bardzo jest dopracowany?

    • W bardzo prosty sposób – proszę spróbować :] Miksując jajka na najwyższych obrotach, podwajają one swoją objętość, nabierając puszystej konsystencji. Cukru w przepisie nie ma, ponieważ zastępuje go rozpuszczona biała czekolada. Receptura zatem jak najbardziej dopracowana – na zdjęciu widać zresztą efekt końcowy :] Pozdrawiam!

  2. Pani Emilio sernik piekę juz 3 rok na Święta mam specjalne zamówienie od rodziny ; ). Mam jednak co rok problem ze spodem wychodzi twardy i zbity trudny do rozlamania. Nie wiem co robię nie tak czy ewentanie mogę go zastąpić innym spodem.

    • Może rozchodzi się o wielkość jajek? Proszę spróbować z jajkami w rozmiarze L i zamiast masła wykorzystać margarynę. Może być też tak, że Pani piekarnik nagrzewa ciasto dość mocno od spodu – warto pokombinować z funkcjami pieczenia – np. przez ostatnie 15 minut piec tylko od góry.

  3. Dziękuję za odpowiedz :). Spróbuję jak pani sugeruje. Jajka używam w rozmiarze L ale zawsze masło do ciast. Pozdrawiam

Napisz odpowiedź do Megi Anuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress