Sernik z białej czekolady na cynamonowym spodzie
Pokochałam ten sernik jeszcze na etapie opracowywania receptury. Sama myśl o kruchym, cynamonowym spodzie i kremowej masie opanowanej przez białą czekoladę, przenosiła mnie w świat wypiekowych marzeń. A gdy już mogłam go spróbować, przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wygląda cudnie, pachnie kusząco, smakuje wybornie i znika błyskawicznie :]
Składniki na spód cynamonowy:
- 250 g maki
- 125 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
Składniki na masę serową:
- 1 kg waniliowego twarogu z wiaderka
- 5 jajek
- 300 g białej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki 36%
Ponadto do dekoracji:
- 150 g białej czekolady na polewę + 50 g zmierzwionej białej czekolady do posypania
- 3 łyżki mleka lub śmietany kremówki
- laski cynamonu
- gwiazdki anyżu
- 30 g zmierzwionej białej czekolady
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. W rondelku umieszczamy czekoladę i śmietanę kremówkę – podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, regularnie mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Zagniatamy dokładnie składniki na spód cynamonowy. Uzyskanym ciastem wylepiamy dno i boki formy.
Zanim zaczniemy przygotowywać masę serową, nastawiamy piekarnik na 180 stopni, bez termoobiegu.
W wysokim naczyniu ubijamy jajka na puszystą masę (powinny podwoić swoja objętość).
Do miski wykładamy twaróg i rozpuszczoną czekoladę – miksujemy jak najkrócej – tylko do połączenia składników. Dodajemy ubite jajka, mieszamy.
Uzyskaną masę wylewamy na kruchy spód.
Pieczemy 60 minut. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin – najlepiej przygotować ciasto na wieczór i wstawić do lodówki na całą noc.
Przygotowujemy polewę czekoladową – rozpuszczamy czekoladę z mlekiem lub kremówką, doprawiamy cynamonem, regularnie mieszamy (masa powinna powoli spływać z łyżki – jeżeli będzie w waszej opinii zbyt gęsta, dolejcie jeszcze trochę mleka lub kremówki). Rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy laskami cynamonu, gwiazdkami anyżu i zmierzwioną białą czekoladą.
Smacznego :]
Ciekawe jak można ubić jajka na puszystą masę bez dodatku cukru? Chyba ten przepis nie bardzo jest dopracowany?
W bardzo prosty sposób – proszę spróbować :] Miksując jajka na najwyższych obrotach, podwajają one swoją objętość, nabierając puszystej konsystencji. Cukru w przepisie nie ma, ponieważ zastępuje go rozpuszczona biała czekolada. Receptura zatem jak najbardziej dopracowana – na zdjęciu widać zresztą efekt końcowy :] Pozdrawiam!
Ten sernik jest pyszny! Robiłam
Robiac na naturalnym serku z wiaderka ile powonno byc dodanego cukru?
Dokładnie tyle samo
Pani Emilio sernik piekę juz 3 rok na Święta mam specjalne zamówienie od rodziny ; ). Mam jednak co rok problem ze spodem wychodzi twardy i zbity trudny do rozlamania. Nie wiem co robię nie tak czy ewentanie mogę go zastąpić innym spodem.
Może rozchodzi się o wielkość jajek? Proszę spróbować z jajkami w rozmiarze L i zamiast masła wykorzystać margarynę. Może być też tak, że Pani piekarnik nagrzewa ciasto dość mocno od spodu – warto pokombinować z funkcjami pieczenia – np. przez ostatnie 15 minut piec tylko od góry.
Dziękuję za odpowiedz :). Spróbuję jak pani sugeruje. Jajka używam w rozmiarze L ale zawsze masło do ciast. Pozdrawiam
Proszę dać znać jak wyszło tym razem :]
żeby spód nie był twardy można włożyć pod piekące się ciasto naczynie z wodą.
Witam. Czy spód najpierw trzeba upiec czy masę serową wlewa się na surowy?
Masę serową przelewa się na surowy spód – wszystko upiecze się jednocześnie :]