Sernik waniliowy z kokosanką
Nieskromnie stwierdzam, że jest to jeden z najznakomitszych serników jakie upiekłam i jakie kiedykolwiek jadłam. Ciasteczkowy spód na bazie herbatników holenderskich i prażonych wiórków kokosowych, kremowa, waniliowa masa, która rozpływa się pod podniebieniem i warstwa delikatnej kokosanki. Apetyczny wygląd, wspaniały aromat, idealna równowaga słodkości, aksamitna konsystencja – czy można chcieć czegoś więcej od sernika? Chyba tylko tego, żeby nigdy się nie kończył ;] Musicie spróbować! Cieszcie się tym przepisem i przesyłajcie dalej – tak dobrymi rzeczami trzeba się dzielić :]
Składniki na spód:
- 100 g herbatników holenderskich
- 100 g roztopionego masła
- 50 g wiórków kokosowych (podprażonych)
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego „w wiaderku” (polecam firmy Starco lub Piątnica)
- 3 jajka i 3 żółtka
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka sosu waniliowego
- 1 budyń waniliowy
Składniki na piankę:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 50 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (grzanie góra i dół).
Składniki na spód umieszczamy w blenderze, miksujemy. Uzyskaną masą wylepiamy dno okragłej formy o średnicy około 23 cm, wyłożone uprzednio papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Wszystkie składniki na masę sernikową umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do formy (masa będzie dość rzadka). Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy cukier. Po upływie 40 minut wyciagamy ciasto z piekarnika, wykładamy na jego wierzch ubitą pianę z wiórkami. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego :]
Jakiego sosu waniliowego użyłaś? Gdzie można go kupić?
Użyłam sosu domowej roboty – podlinkowałam go w przepisie na sernik
To ten: http://www.100procentkalorii.pl/krem-angielski/.