Sernik Toffi


Wyjątkowo kremowy sernik na bazie masy kajmakowej. Miękki, aksamitny, rozpływający się pod podniebieniem. Przykryty czekoladową skorupką oraz karmelowymi pralinkami. Upieczony specjalnie dla mojego taty – wielkiego smakosza „ciężkich” serników i ogromnego wielbiciela toffifee. Fantastycznie smakuje po niedzielnym, rodzinnym obiedzie :]

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego „z wiaderka”
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • puszka masy kajmakowej (około 5oo g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

* zaleca się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową

Ponadto do dekoracji:

  • 200 g czekolady (najlepiej 50 g gorzkiej i 150 g mlecznej)
  • 1,5 opakowania pralinek toffifee/ 200 g krówek lub innych karmelowych cukierków
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki formy smarujemy tłuszczem.
Składniki na masę serową umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy jak najkrócej, wyłącznie do połączenia się składników. Wykładamy do formy.
Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 175 stopni (sernik powinien być ścięty z wierzchu i sprężysty). Odstawiamy do przestygnięcia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z 4 łyżkami mleka. Uzyskana masę rozprowadzamy równomiernie po wierzchu sernika.
Dekorujemy posiekanymi pralinkami toffifee, krówkami lub karmelowymi cukierkami.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Dopiero po schłodzeniu sernika przekładamy go na paterę.

Smacznego :]

sernik toffi 2

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress