Sernik Snickers


Od tygodnia myślałam o maśle orzechowym i niesamowicie się cieszę, że wreszcie wygospodarowałam czas na wypiekowe eksperymenty. Jeżeli lubicie ciężkie, kremowe serniki, fistaszki i  Snickersy, rozpłyniecie się nad połączeniem tych trzech składników. Lekko słone masło orzechowe i słodkie batoniki zapewniają idealną równowagę, nie tylko smakową, ale również emocjonalną.  Jak mawia producent  Snickersa – nie jesteś sobą, gdy jesteś głodna/y! :]

Składniki na kruchy spód:

  • 100 g mąki
  • 50 g mielonych orzechów ziemnych
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 75 g miękkiego masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego „w wiaderku”
  • 6 jajek
  • 300-400 g drobnego cukru do wypieków
  • 350 g gładkiego masła orzechowego

* zaleca się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową

Ponadto do dekoracji:

  • 200 g masła orzechowego
  • 8 posiekanych cukierków Snickers
  • garść orzechów arachidowych niesolonych
  • pół tabliczki posiekanej mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki formy smarujemy tłuszczem.
Wszystkie składniki na kruchy spód dokładnie zagniatamy. Uzyskanym ciastem wylepiamy dno formy.
Składniki na masę serową umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy jak najkrócej, wyłącznie do połączenia się składników. Wykładamy na spód.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni*. Odstawiamy do przestygnięcia.
Dekorujemy masłem orzechowym, pokrojonymi cukierkami Snickers, czekoladą i orzechami. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

*W trakcie pieczenia warto przykryć ciasto folią aluminiową, zapobiegnie to  zbytniemu  spieczeniu się ciasta.

Smacznego :]

sernik Snickers 1

 

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress