Sernik Reeses


Potwornie pyszny sernik, który wywoła gęsią skórkę u wszystkich wielbicieli czekoladek Reeses. Kruchy, ciasteczkowo-fistaszkowy spód, kremowa masa na bazie masła orzechowego i gruba warstwa czekoladowej polewy. Piękny aromat, idealna konsystencja i (co bardzo ważne) duże porcje. Dacie radę doczekać do Halloween? :]

Składniki na spód:

  • 100 g herbatników holenderskich
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g orzeszków ziemnych bez soli

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu „w wiaderku”
  • 6 jajek L
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 350 g masła orzechowego 100%

Składniki na polewę:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 9 pralinek Reeses

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Wszystkie składniki na spód blendujemy az do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do formy, wyrównujemy i mocno dociskamy do dołu. Wkładamy do lodówki.

Składniki na masę umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia. Przekładamy na ciasteczkowy spód.
Pieczemy 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Chłodzimy w lodówce przez minimum 4h.

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Polewamy wierzch sernika. Dekorujemy pralinkami Reeses.

Smacznego :]

sernik z masłem orzechowym

sernik reeses 1

sernik reeses 2

2 Comments

  1. Absolutnie fantastyczny, genialnie smaczny! Wszyscy, którzy go jedli oszaleli na jego punkcie! Mimo że nie dawałam już na górę czekoladek 😉
    To, że jest tak prosty do wykonania to, aż nie chce się wierzyć. Jeśli chodzi o serniki to jestem beztalencie a tu wyszło takie cudo! Pięknie dziękuję za przepis i polecam wszystkim!
    Mała uwaga.Do czekolady dodałam trochę śmietanki kremówki. Polewa wtedy nie zastyga całkowicie i lepiej sie kroi :)

    • Bardzo się cieszę, że sernik zrobił taką furorę! Absolutnie miło czyta się takie komentarze :] Muszę przyznać, że to jeden z moich ulubionych serników i często do niego wracam. Polewę jak najbardziej można przygotować z dodatkiem kremówki, uzyskując lżejszą konsystencję. Osobom, które wolałyby jednak czystą czekoladę, polecam poporcjować ciasto przed całkowitym zastygnięciem polewy.

Napisz odpowiedź do Anula Anuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress