Sernik Reeses
Potwornie pyszny sernik, który wywoła gęsią skórkę u wszystkich wielbicieli czekoladek Reeses. Kruchy, ciasteczkowo-fistaszkowy spód, kremowa masa na bazie masła orzechowego i gruba warstwa czekoladowej polewy. Piękny aromat, idealna konsystencja i (co bardzo ważne) duże porcje. Dacie radę doczekać do Halloween? :]
Składniki na spód:
- 100 g herbatników holenderskich
- 100 g rozpuszczonego masła
- 100 g orzeszków ziemnych bez soli
Składniki na masę:
- 1 kg twarogu „w wiaderku”
- 6 jajek L
- 300 g cukru trzcinowego
- 350 g masła orzechowego 100%
Składniki na polewę:
- 150 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 9 pralinek Reeses
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Wszystkie składniki na spód blendujemy az do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do formy, wyrównujemy i mocno dociskamy do dołu. Wkładamy do lodówki.
Składniki na masę umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia. Przekładamy na ciasteczkowy spód.
Pieczemy 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Chłodzimy w lodówce przez minimum 4h.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Polewamy wierzch sernika. Dekorujemy pralinkami Reeses.
Smacznego :]