Sernik puszysty


Jest to jeden z tych wypieków, że choćby człowiek pękał w szwach, to po prostu MUSI zjeść kawałek. Niezwykle delikatny i puszysty sernik o subtelnej, cytrynowej nucie. Bez kruchego spodu, pianki, bakalii czy owoców. Kwintesencja sernikowatości zwieńczona błyszczącym lukrem. Pachnący ideał, który nie potrzebuje dodatkowej oprawy. Dajcie mu się oczarować :]

Składniki:

  • 700 g twarogu sernikowego
  • 115 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 5 jajek L
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 120 ml śmietany kremówki 36%
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny

Na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru (pojemność 250 ml)
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu do dokładnego połączenia.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Spód okrągłej formy o średnicy 20-21 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Analogicznie postępujemy z kremówą.

Masło ucieramy z cukrem i skórką z cytryny na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy twaróg, żółtka, a następnie mąkę i budyń.

Do masy sernikowej przekładamy ubite białka i kremówkę. Delikatnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. przekładamy do formy, wyrównujemy.

Pieczemy 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Chłodzimy minimum 4 godziny w lodówce. Dekorujemy lukrem.

Smacznego :]

puszysty sernik

sernik puszysty z lukrem

puszysty sernik z lukrem

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress