Sernik puszysty
Jest to jeden z tych wypieków, że choćby człowiek pękał w szwach, to po prostu MUSI zjeść kawałek. Niezwykle delikatny i puszysty sernik o subtelnej, cytrynowej nucie. Bez kruchego spodu, pianki, bakalii czy owoców. Kwintesencja sernikowatości zwieńczona błyszczącym lukrem. Pachnący ideał, który nie potrzebuje dodatkowej oprawy. Dajcie mu się oczarować :]
Składniki:
- 700 g twarogu sernikowego
- 115 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 5 jajek L
- 1 budyń waniliowy (40 g)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 120 ml śmietany kremówki 36%
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
Na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru (pojemność 250 ml)
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu do dokładnego połączenia.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Spód okrągłej formy o średnicy 20-21 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Analogicznie postępujemy z kremówą.
Masło ucieramy z cukrem i skórką z cytryny na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy twaróg, żółtka, a następnie mąkę i budyń.
Do masy sernikowej przekładamy ubite białka i kremówkę. Delikatnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. przekładamy do formy, wyrównujemy.
Pieczemy 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Chłodzimy minimum 4 godziny w lodówce. Dekorujemy lukrem.
Smacznego :]