Sernik Princessa kokosowa
Iście niebiański sernik, który, jak żaden inny deser na zimno, rozpuszcza się po zetknięciu z podniebieniem. Połączenie niezwykle kremowej masy i chrupiących wafelków. Kokosowy aromat obezwładnia zmysły i na krótką, wspaniałą chwile przenosi w egzotyczne, beztroskie miejsce. Do zakochania się.
Składniki:
- około 180 g kokosowych wafelków Princessa
- 400 g mleka kokosowego (chłodzonego przez min. 24 h w lodówce)
- 400 g śmietanki kremówki 36% do deserów (w kubeczku)
- 250 g mascarpone
- 250 g białej czekolady
- 5 łyżeczek żelatyny
Ponadto:
- około 4-5 łyżek wiórków kosowych
Przygotowanie:
Spód okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową. Wafelki kroimy w 1-cm plastry.
Mleko kokosowe, śmietanę oraz mascarpone miksujemy do połączenia.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Dodajemy do masy i ponownie miksujemy.
Około 150 ml masy przelewamy do małego rondelka i podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia!). W gorącej miksturze rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do przestygnięcia. Stopniowo dodajemy do rondelka po 1 łyżce masy i energicznie mieszamy. Gdy zapełnimy cały rondelek, przelewamy jego zawartość do głównego naczynia i miksujemy przez 1 minutę. Powyższy zabieg powinien zapobiec ścięciu się żelatyny w postaci grudek.
Do masy dodajemy pokrojone wafelki, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na około 8h. Sernik podajemy dobrze schłodzony.
Smacznego :]