Sernik piernikowy Speculoos


Ten kremowy sernik o wyraźnej, piernikowej nucie zaczaruje każdy świąteczny stół. Zniewalający smak, rozpływająca się pod podniebieniem konsystencja i piękny, korzenny aromat. Zniknie tak szybko jak pierwsza gwiazdka, pozostawiając po sobie ciepłe, przytulne wspomnienia :]

Składniki na spód:

  • 200 g ciasteczek korzennych (najlepiej speculoos/ spekulatius)
  • 80 g rozpuszczonego masła

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu „w wiaderku”
  • 6 jajek L
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 350 g kremu piernikowego speculoos (przepis tutaj)

Składniki na polewę:

  • 200 g białej czekolady
  • czekoladowe lub cukrowe gwiazdki (opcjonalnie)
  • świąteczne pikery (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 20-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Składniki na spód blendujemy do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do formy, wyrównujemy i mocno dociskamy do dołu. Wkładamy do lodówki.

Składniki na masę umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia. Przekładamy na ciasteczkowy spód.
Pieczemy 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Chłodzimy w lodówce przez minimum 4h.

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Polewamy wierzch sernika. Dekorujemy gwiazdkami i pikerami.

Smacznego :]

sernik piernikowy

sernik speculoos

sernik piernikowy 1

4 Comments

    • Jak najbardziej, tylko najlepiej go rozdrobnić uprzednio w blenderze. Brązowy cukier może delikatnie zmienić kolor masy na ciemniejszą.

  1. Sernik prosty i szybki do zrobienia. Jedyny malutki minusik to polewa. Ciężka przy krojeniu. Następnym razem dodam trochę śmietanki jak zrobiłam przy innym serniku. Nie zmienia to jednak faktu że sernik jest pyszny!

    • Jak najbardziej można wykorzystać kremówkę do przygotowania polewy, wtedy sernik zdecydowanie łatwiej będzie się kroił :] Ja jednak wolę, gdy czekolada tworzy skorupkę i chrupie podczas jedzenia :] Często porcjuję ciasto jeszcze przed całkowitym zastygnięciem polewy.

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress