Sernik piernikowy Speculoos
Ten kremowy sernik o wyraźnej, piernikowej nucie zaczaruje każdy świąteczny stół. Zniewalający smak, rozpływająca się pod podniebieniem konsystencja i piękny, korzenny aromat. Zniknie tak szybko jak pierwsza gwiazdka, pozostawiając po sobie ciepłe, przytulne wspomnienia :]
Składniki na spód:
- 200 g ciasteczek korzennych (najlepiej speculoos/ spekulatius)
- 80 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę:
- 1 kg twarogu „w wiaderku”
- 6 jajek L
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 350 g kremu piernikowego speculoos (przepis tutaj)
Składniki na polewę:
- 200 g białej czekolady
- czekoladowe lub cukrowe gwiazdki (opcjonalnie)
- świąteczne pikery (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy 20-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Składniki na spód blendujemy do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do formy, wyrównujemy i mocno dociskamy do dołu. Wkładamy do lodówki.
Składniki na masę umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia. Przekładamy na ciasteczkowy spód.
Pieczemy 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Chłodzimy w lodówce przez minimum 4h.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Polewamy wierzch sernika. Dekorujemy gwiazdkami i pikerami.
Smacznego :]
Czy można dodać cukier trzcinowy zamiast białego jak w serniku reesers?
Jak najbardziej, tylko najlepiej go rozdrobnić uprzednio w blenderze. Brązowy cukier może delikatnie zmienić kolor masy na ciemniejszą.
Sernik prosty i szybki do zrobienia. Jedyny malutki minusik to polewa. Ciężka przy krojeniu. Następnym razem dodam trochę śmietanki jak zrobiłam przy innym serniku. Nie zmienia to jednak faktu że sernik jest pyszny!
Jak najbardziej można wykorzystać kremówkę do przygotowania polewy, wtedy sernik zdecydowanie łatwiej będzie się kroił :] Ja jednak wolę, gdy czekolada tworzy skorupkę i chrupie podczas jedzenia :] Często porcjuję ciasto jeszcze przed całkowitym zastygnięciem polewy.