Sernik Nutella
Kolejna pyszność w ramach tygodnia nutelli na blogu. Pomysł został zaczerpnięty z „The 30 best recipes” Jacqui Small – niewielkiej książeczki, po otwarciu której brzuchy zaczynają burczeć, a ślinianki stają się hiperaktywne ;] Tym razem wybrałam kremowy sernik, który ma w sobie wszystko, co każdy sernik mieć powinien – subtelność, aksamitność i zdolność do rozpływania się pod podniebieniem. Ten dodatkowo posiada nutellę. I mleczną czekoladę. I praliny ferrero rocher. Trzy powody, by go pokochać :]
Receptura zamieszczona poniżej stanowi moją autorską adaptację – po oryginalny przepis zapraszam do źródła :]
Składniki:
- 250 g herbatników holenderskich
- 100 g masła
- 1 łyżka kakao
- 50 g mlecznej czekolady
- 200 g + 150 g nutelli (najlepiej domowej)
- 4 duże jajka
- 600 g twarogu sernikowego z „wiaderka” (polecam firmy Starco lub Piątnica)
- 200 ml śmietany 18%
- praliny ferrero rocher do dekoracji
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Rozpuszczamy masło razem z kakao i blendujemy z pokruszonymi herbatnikami. Uzyskaną masą wylepiamy dno formy, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
200 g nutelli podgrzewamy w rondelku wraz ze śmietaną i czekoladą, mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
W oddzielnym naczyniu miksujemy serek z jajkami. Następnie dodajemy masę z rondelka, mieszamy. Przekładamy na spód herbatnikowy.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 150 stopni. Zostawiamy w zamkniętym piekarniku jeszcze na 30 minut. Chłodzimy w lodówce przez 12 godzin (najlepiej upiec ciasto wieczorem i wstawić do lodówki na noc).
Wierzch sernika smarujemy 150 g nutelli. Dekorujemy pokrojonymi pralinami ferrero rocher.
Smacznego :]