Sernik Nutella


Kolejna pyszność w ramach tygodnia nutelli na blogu. Pomysł został zaczerpnięty z „The 30 best recipes” Jacqui Small – niewielkiej książeczki, po otwarciu której brzuchy zaczynają burczeć, a ślinianki stają się hiperaktywne ;] Tym razem wybrałam kremowy sernik, który ma w sobie wszystko, co każdy sernik mieć powinien – subtelność, aksamitność i zdolność do rozpływania się pod podniebieniem. Ten dodatkowo posiada nutellę. I mleczną czekoladę. I praliny ferrero rocher. Trzy powody, by go pokochać :]
Receptura zamieszczona poniżej stanowi moją autorską adaptację – po oryginalny przepis zapraszam do źródła :]

Składniki:

  •  250 g herbatników holenderskich
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 200 g + 150 g nutelli (najlepiej domowej)
  • 4 duże jajka
  • 600 g twarogu sernikowego z „wiaderka” (polecam firmy Starco lub Piątnica)
  • 200 ml śmietany 18%
  • praliny ferrero rocher do dekoracji

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Rozpuszczamy masło razem z kakao i blendujemy z pokruszonymi herbatnikami. Uzyskaną masą wylepiamy dno formy, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
200 g nutelli podgrzewamy w rondelku wraz ze śmietaną i czekoladą, mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
W oddzielnym naczyniu miksujemy serek z jajkami. Następnie dodajemy masę z rondelka, mieszamy. Przekładamy na spód herbatnikowy.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 150 stopni. Zostawiamy w zamkniętym piekarniku jeszcze na 30 minut. Chłodzimy w lodówce przez 12 godzin (najlepiej upiec ciasto wieczorem i wstawić do lodówki na noc).
Wierzch sernika smarujemy 150 g nutelli. Dekorujemy pokrojonymi pralinami ferrero rocher.

Smacznego :]

sernik z nutellą

sernik nutella 1

sernik z nutellą 1

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress