Sernik nugatowy


Dawno nie było tu żadnego pieczonego sernika. Po głowie krąży mi tyle letnich pomysłów na desery „na zimno”, że nawet nie planowałam odpalać piekarnika. Cała koncepcja legła w gruzach, gdy znalazłam w kuchennej szafce przywiezioną z Berlina masę nugatową. A było to w marcu, tj. dawno temu. Poczułam na karku oddech terminu ważności i zabrałam się do roboty. Sernik wyprodukowany z praktycznych pobudek okazał się być zniewalająco pysznym i niezwykle urodziwym ciastem. Lubię takie wypieki z przypadku ;]

Składniki na spód:

  • 110 g ciasteczek digestive
  • 100 g roztopionego masła
  • 50 g tartych orzechów laskowych

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego „z wiaderka” (polecam firmy Starco lub Piątnica)
  • 300 g masy nugatowej (wykorzystałam firmy Ritter Sport)
  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków

Na polewę:

  • 300 g masy nugatowej

Przygotowanie:

Dno okrągłej tortownicy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka blendujemy z orzechami i masłem aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Otrzymaną masą wylepiamy dno formy. Wstawiamy do lodówki.
Wszystkie składniki na masę serową miksujemy krótko do gładkości. Przekładamy na ciasteczkowy spód.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 70 minut – ciasto powinno być ścięte z wierzchu i sprężyste. Najlepiej wstawić na niższą półkę piekarnika naczynie żaroodporne z gorąca wodą, która będzie parować przez cały czas pieczenia, zapobiegając pęknięciu sernika.
Zostawiamy do przestygnięcia w uchylonym piekarniku. Wstawiamy do lodówki na około 6 godzin (najlepiej przygotować ciasto wieczorem i chłodzić w lodówce przez całą noc).
Masę nugatową podgrzewamy w rondelku na niskiej mocy palnika – gdy uzyska konsystencję gęstej polewy natychmiast zdejmujemy ją z kuchenki. Przekładamy na wierzch sernika, rozprowadzamy równomiernie, pozwalając polewie rozlać się na boki. Dekorujemy świeżymi kwiatami. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

sernik orzechowy

orzechowy sernik

nugatowy sernik

sernik z nugatem

Zapisz

6 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress