Sernik Monte White z musem borówkowym


Odkąd pamiętam marzyłam o tym, żeby Monte składał się wyłącznie z jasnej masy. Jak widać na spełnienie niektórych życzeń trzeba czekać bardzo długo ;] Gdy już się doczekałam i zjadłam tyle, że wychodziło mi uszami, zaczęłam się zastanawiać nad wykorzystaniem kolejnych kubeczków deseru znajdujących się w lodówce. I tak powstał śmietankowy sernik na zimno z musem borówkowym, który sprawił, że długi sierpniowy weekend stał się jeszcze wspanialszy. Wy też zafundujcie sobie kilka pysznych chwil :]

Składniki na spód:

  • 100 g tartych orzechów laskowych
  • 60 g roztopionego masła lub oleju kokosowego

Na masę:

  • 800 g deseru Monte White (o temperaturze pokojowej)
  • 5 łyżeczek żelatyny

Na mus:

  •  350 g borówek
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Okrągłą blaszkę o średnicy około 18-20 cm wykładamy folią aluminiową.
Orzechy mieszamy wraz z roztopionym masłem. Powinniśmy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Przygotowaną masą orzechową wylepiamy dno formy, mocno dociskając do spodu.
200 g Monte podgrzewamy w rondelku wraz z żelatyną na nieskiej mocy palnika (nie doprowadzamy do zagotowania!), odstawiamy na bok do przestygnięcia. Pozostałą część deseru umieszczamy w misce. Rozpoczynamy miksowanie, stopniowo dodając porcję Monte z żelatyną.
Przelewamy na spód orzechowy, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W międzyczasie przygotowujemy mus borówkowy.
350 g borówek blendujemy na mus. Przekładamy do rondelka, dodajemy żelatynę i podgrzewamy. Podobnie jak wyżej, nie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do formy, na wierzch masy Monte, wyrównujemy.
Chłodzimy jeszcze przez minimum 5 godzin.

Smacznego :]

sernik z białego monte

sernik monte z musem borówkowym

sernik na zimno z musem borówkowym

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress