Sernik Monte (na zimno)


Wyborne połączenie delikatnego, mlecznego kremu, pożywnej czekolady i pysznych orzechów laskowych. O czym piszę? O uwielbianym przez dzieci, dorosłych i czworonogi deserze Monte. U mnie w postaci rozpływającego się w ustach sernika na zimno. Do tego maślany, ciasteczkowy spód, czekoladowa polewa i orzechowa posypka. Tak krótko był z nami… ;]

Składniki:

  • 800 g deseru Monte (o temperaturze pokojowej)
  • 120 g herbatników
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 80 g roztopionego masła
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100 g czekolady (gorzkiej/mlecznej)
  • kilka łyżek mleka
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych do dekoracji

Przygotowanie:

Okrągłą blaszkę o średnicy około 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki kruszymy i blendujemy wraz z roztopionym masłem. Powinniśmy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Przygotowaną masą ciasteczkową wylepiamy dno formy, mocno dociskając do spodu. Wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia – regularnie mieszamy i pilnujemy żeby nie zaczęła tężeć.
W misce umieszczamy Monte, miksujemy stopniowo dodając przestudzoną żelatynę. Przelewamy na spód ciasteczkowy, wyrównujemy. Ponownie wkładamy do lodówki na conajmniej 5 godzin.
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem – zaczynamy od 5 łyżek i w razie potrzeby dolewamy więcej – zależy nam na gęstej, ale płynnej polewie. Rozprowadzamy po wierzchu stężonego ciasta. Dekorujemy posiekanymi orzechami. Chłodzimy jeszcze przez godzinę.

Smacznego :]

sernik monte 1

sernik monte na zimno

sernik orzechowo czekoladowy

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress