Sernik marcepanowy z wiśniami


Na wielkanocny stół, obok lekkiej i puszystej babki oraz kruchego mazurka warto przygotować ciężki i kremowy sernik. Na przykład taki jak ten – z masą marcepanową, nutą wanilii, soczystymi wiśniami i cukrem pudrem. 100% sernika w serniku, bez zbędnego w tym przypadku spodu lub czekoladowej polewy. Fantastycznie aromatyczny i wspaniale sycący. Idealny na świąteczną rozpustę spożywczą :]

Składniki:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (lub twarogu sernikowego „z wiaderka”)
  • 5 jajek
  • 400 g masy marcepanowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 8 łyżek śmietany kremówki 36%

Ponadto:

  • 450 g konfitury z całymi wiśniami
  • cukier puder

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem.
Masę marcepanową kroimy w kostkę, umieszczamy w rondelku wraz ze śmietaną kremówką. Podgrzewamy i regularnie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu. Przekładamy do miski. Dodajemy twaróg oraz cukier (wraz z cukrem waniliowym), miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy jajka, miksujemy wyłącznie do połączenia składników.
Przekładamy do formy. Na wierzchu układamy wiśnie z konfitury.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 60 minut. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia. Wstawiamy do lodówki na  6 godzin, najlepiej na całą noc.
Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :]

sernik z marcepanem

sernik marcepanowy z wiśniami

sernik marcepanowy 1

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress