Sernik marcepanowy z wiśniami
Na wielkanocny stół, obok lekkiej i puszystej babki oraz kruchego mazurka warto przygotować ciężki i kremowy sernik. Na przykład taki jak ten – z masą marcepanową, nutą wanilii, soczystymi wiśniami i cukrem pudrem. 100% sernika w serniku, bez zbędnego w tym przypadku spodu lub czekoladowej polewy. Fantastycznie aromatyczny i wspaniale sycący. Idealny na świąteczną rozpustę spożywczą :]
Składniki:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (lub twarogu sernikowego „z wiaderka”)
- 5 jajek
- 400 g masy marcepanowej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 8 łyżek śmietany kremówki 36%
Ponadto:
- 450 g konfitury z całymi wiśniami
- cukier puder
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem.
Masę marcepanową kroimy w kostkę, umieszczamy w rondelku wraz ze śmietaną kremówką. Podgrzewamy i regularnie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu. Przekładamy do miski. Dodajemy twaróg oraz cukier (wraz z cukrem waniliowym), miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy jajka, miksujemy wyłącznie do połączenia składników.
Przekładamy do formy. Na wierzchu układamy wiśnie z konfitury.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 60 minut. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin, najlepiej na całą noc.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :]