Sernik malinowy z kremem


Pachnący słońcem sernik malinowy z aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone i białej czekolady. Kremowy, delikatny, mocno owocowy – idealny na pierwsze cieplejsze dni. W okresie wiosennym piekę go z prawdziwym uzależnieniem. Zamiast malin wykorzystuję często jagody lub czarną porzeczkę. Niezależnie od wybranych owoców, zawsze smakuje wspaniale. Polecam na leniwą, słoneczną niedzielę.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 dużych jajek
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 300 g mrożonych malin

*warto zadbać, aby składniki były w temperaturze pokojowej

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady

Ponadto:

  • kilka malin do dekoracji

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Rozmrażamy maliny.
W jednym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki. Miksujemy bardzo krótko, wyłącznie do połączenia składników (ważne, żeby zbyt mocno nie napowietrzyć masy).
Uzyskaną masę przekładamy do formy, wyrównujemy.
Pieczemy około godziny – sernik powinien być ścięty na całej powierzchni i sprężysty. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, miksujemy z mascarpone. Wykładamy na wierzch sernika, rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

Smacznego :]

sernik z malinami 1

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress