Sernik królewski
Świąteczne dni wymagają szczególnej oprawy. Dlatego, jeżeli decydujemy się na sernik, to powinien być prawdziwie królewski :] Czekoladowe ciasto, skrywające kremową masę serową, oczaruje całą rodzinę. Idealne połączenie kruchości i aksamitności na wielkanocnym stole. Życie sernikożerców może być jeszcze piękniejsze, zwłaszcza wiosną :]
Składniki na kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g rozpuszczonego masła
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany (najlepiej 18%)
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego „z wiaderka” (polecam firmy Starco lub Piątnicy)
- 5 jajek L
- 180 g rozpuszczonego masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
Przygotowanie:
Okrągłą blaszkę o średnicy około 24 cm* smarujemy tłuszczem lub wykładamy folią aluminiową. Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie zagniatamy, formujemy kulę. Dzielimy na 2 części w proporcji 2/3 do 1/3. Mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażarki. Większą częścią ciasta wyklejamy spód oraz boki formy. Wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki (z wyjątkiem białek) umieszczamy w jedym naczyniu, miksujemy krótko – wyłącznie do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
Przygotowaną masę przekładamy na czekoladowy spód, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce zamrożoną porcję ciasta.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia, następnie wkładamy jeszcze na 3-4 godziny do lodówki.
*na zdjęciu widac efekt pieczenia w formie o średnicy 20 cm.
Smacznego :]
Pięknie wygląda to ciasto. Zaskoczyło mnie bardzo, bo wygląda na czekoladowe, a tu serniczek
Rzeczywiście wierzch może zmylić :]
Pysznie wygląda ten sernik. Wygląda jak tort
Dziękuję :]
Ten sernik wychodzi taki wysoki czy użyła Pani mniejszej formy?
Wykorzystałam formę o średnicy 20 cm, ale do tego przepisu polecam bardziej 23-24 cm.