Sernik królewski


Świąteczne dni wymagają szczególnej oprawy. Dlatego, jeżeli decydujemy się na sernik, to powinien być prawdziwie królewski :] Czekoladowe ciasto, skrywające kremową masę serową, oczaruje całą rodzinę. Idealne połączenie kruchości i aksamitności na wielkanocnym stole. Życie sernikożerców może być jeszcze piękniejsze, zwłaszcza wiosną :]

Składniki na kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany (najlepiej 18%)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego „z wiaderka” (polecam firmy Starco lub Piątnicy)
  • 5 jajek L
  • 180 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

Przygotowanie:

Okrągłą blaszkę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy folią aluminiową. Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie zagniatamy, formujemy kulę. Dzielimy na 2 części w proporcji 2/3 do 1/3. Mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażarki. Większą częścią ciasta wyklejamy spód oraz boki formy. Wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki (z wyjątkiem białek) umieszczamy w jedym naczyniu, miksujemy krótko – wyłącznie do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
Przygotowaną masę przekładamy na czekoladowy spód, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce zamrożoną porcję ciasta.

Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia, następnie wkładamy jeszcze na 3-4 godziny do lodówki.

Smacznego :]

sernik królewski 1

sernik królewski 2

sernik królewski 3

 

 

 

 

4 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress