Sernik Ice Latte


Wyobraźcie sobie mięciutkie biszkopty pokryte kremową masą o intensywnym aromacie kawy. Wyobraźcie sobie puszystą jak chmurka śmietanę, na której znajduje się czekoladowa pralinka z płynnym karmelem. A to wszystko w jednym kawałku sernika, który smakuje jak idealne ice latte. Jeżeli jeszcze nie dostaliście ślinotoku, to spójrzcie tylko na zdjęcia – smakowitości, prawda? ;]

Składniki:

  • 400 g „twarogu z wiaderka”
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml mocnej kawy (najlepiej z ekspresu)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • około 10 okrągłych biszkoptów

*twaróg i serek należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury

Ponato:

  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 cukierki czekoladowe z karmelem

Przygotowanie:

Okrągłą forme o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy biszkopty.

Twaróg, serek, kawę oraz cukier umieszczemy w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia składników. Z uzyskanej masy przekładamy około 5 łyżek do rondelka. Podgrzewamy na niskiej mocy palnika – masa ma być gorąca, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ponownie mieszamy – cała żelatyna powinna się rozpuścić.
Stopniowo dodajemy do pozostałej masy – cały czas miksujemy (obie masy powinny mieć zbliżona temperaturę – zapobiegnie to ścinaniu się żelatyny w postaci grudek).

Masę kawową przekładamy do formy. Wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.

Przed podaniem dekorujemy ubitą kremówką i pokrojonymi cukierkami czekoladowymi z karmelem.
Sernik podajemy dobrze schłodzony.

Smacznego :]

sernik kawowy na zimno

sernik kawa mrożona

kawowy sernik na zimno

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress