Sernik dyniowy


Tegoroczny cykl Halloween-owych pyszności rozpoczyna przerażająco pyszny sernik. Ciasteczkowy spód z Oreo, delikatna, waniliowa masa na bazie puree z dyni i mleka skondensowanego, skorupka z zabarwionej czekolady i piankowe upiorki strzegące każdego okruszka. Ciasto tak wysmienite, że strach się bać, co będzie jak się skończy ;] Odważycie się je upiec?

Składniki na spód:

  • 300 g ciasteczek Oreo
  • 100 g rozpuszczonego masła

Składniki na masę:

  • 1kg twarogu sernikowego (polecam formy Starco lub Piątnica)
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru z wanilią

*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Ponadto:

  • kilka sztuk białych pianek
  • 150 g białej czekolady
  • pomarańczowy barwnik (do kupienia tutaj)
  • wykałaczki do szaszłyków
  • czarny pisak spożywczy (do kupienia tutaj)

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Ciasteczka Oreo pozbawiamy białego nadzienia. Blendujemy z rozpuszczonym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masą ciasteczkową wylepiamy dno i boki formy, dokładnie wyrównując i dociskając.
Wszystkie składniki na masę serową krótko miksujemy – wyłącznie do połączenia.
Przekładamy na spód ciasteczkowy.
Pieczemy  przez około 1,5 godziny – po pierwszych 25 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Jeżeli wierzch sernika zacznie się przypiekać, przykrywamy ciasto od góry arkuszem folii aluminiowej. Studzimy w uchylonym piekarniku. Wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.
Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Dodajemy kilka kropel pomarańczowego barwnika, mieszamy do momentu uzyskania jednolitego koloru polewy. Rozprowadzamy równomiernie po wierzchu sernika.
Na piankach rysujemy upiorne miny i nadziewany na długie wykałaczki. Przygotowane pikery wbijamy w środek sernika – najlepiej na różnej wysokości.

Smacznego :]

sernik-dyniowy

sernik-z-dynia

sernik-na-halloween

halloween-sernik-z-piankami

upiorny-sernik

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

6 Comments

  1. Ależ za mną chodził! No i zrobiłam! hihi! Prawie! Na szybkiego wrzucałam co mam, bo nagle po za serem, wszystko tajemniczo wyszło z domu! Ale wyszedł genialnie! Bosko! I słowo, że następny zrobię bez pospiechu! Jak trzeba! Dziękuję za przepis! Ściskam słodko!
    aga

    • Ja też wiele razy byłam mylnie przekonana o zawartości swojej lodówki i szafek, a potem trzeba było improwizować 😉 Tym bardziej się cieszę, że sernik wyszedł i sakował! Nastepnym razem proszę o zdjęcie :) Pozdrawiam ciepło!

Napisz odpowiedź do aga melnik Anuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress