Sernik czekoladowy
Jeżeli należysz do tych osób, które opróżniają cały kalendarz adwentowy 1 grudnia i nie mają skrupułów, odgryzając głowę kolejnemu czekoladowemu Mikołajowi, ten przepis jest właśnie dla Ciebie :] Kruche kakaowe ciasto, skrywające kremową, sernikową masę o wyrazistym smaku czekolady. Całość przykryta aksamitną polewą i zwieńczona pysznymi pralinami. Wesołych Świąt Czekoholicy! :]
Składniki na spód czekoladowy:
- 250 g maki
- 125 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko L
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki kakao
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 5 jajek
- 300 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka kakao
Ponadto:
- 12 pralinek
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 3-4 łyżki śmietany kremówki
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Dokładnie zagniatamy składniki na spód czekoladowy. Uzyskanym ciastem wylepiamy dno i boki formy.
W rondelku umieszczamy czekoladę, kakao i śmietanę kremówkę – podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, regularnie mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy z twarogiem i jajkami. Przekładamy do formy.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 175 stopni. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin – najlepiej przygotować ciasto na wieczór i wstawić do lodówki na całą noc.
Przygotowujemy polewę czekoladową – rozpuszczamy czekoladę kremówką, regularnie mieszamy (masa powinna powoli spływać z łyżki – jeżeli będzie w waszej opinii zbyt gęsta, dolejcie jeszcze trochę kremówki). Rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Dekorujemy pralinami. Odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :]
Wygląda wspaniale, chyba spróbuję zrobić na urodziny córki 😉 Dziękuje ^^
Ojeju wygląda przepysznie
Wygląda apetycznie