Sernik czekoladowy


Jeżeli należysz do tych osób, które opróżniają cały kalendarz adwentowy 1 grudnia i nie mają skrupułów, odgryzając głowę kolejnemu czekoladowemu Mikołajowi, ten przepis jest właśnie dla Ciebie :] Kruche kakaowe ciasto, skrywające kremową, sernikową masę o wyrazistym smaku czekolady. Całość przykryta aksamitną polewą i zwieńczona pysznymi pralinami. Wesołych Świąt Czekoholicy! :]

Składniki na spód czekoladowy:

  • 250 g maki
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko L
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 5 jajek
  • 300 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka kakao

Ponadto:

  • 12 pralinek
  • 100 g  czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 3-4 łyżki śmietany kremówki

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Dokładnie zagniatamy składniki na spód czekoladowy. Uzyskanym ciastem wylepiamy dno i boki formy.

W rondelku umieszczamy czekoladę, kakao i śmietanę kremówkę – podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, regularnie mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy z twarogiem i jajkami. Przekładamy do formy.

Pieczemy 60 minut w temperaturze 175 stopni. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin – najlepiej przygotować ciasto na wieczór i wstawić do lodówki na całą noc.

Przygotowujemy polewę czekoladową – rozpuszczamy czekoladę kremówką, regularnie mieszamy (masa powinna powoli spływać z łyżki – jeżeli będzie w waszej opinii zbyt gęsta, dolejcie jeszcze trochę kremówki). Rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Dekorujemy pralinami. Odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego :]

sernik czekoladowy 1

sernik czekoladowy 2

sernik czekoladowy 3

 

3 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress