Sernik chałwowy
Sernik, który z pewnością zawładnie każdym wielkanocnym stołem. Niesamowicie kremowy i delikatny, skrywający kawałki pysznej chałwy. A to wszystko pod aksamitną polewą i chrupiącym sezamem. Wystarczy jeden kęs, by zapomnieć o makowcach, babkach i mazurkach ;]
Składniki na spód:
- 200 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 85 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko L
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 1 kg twarogu w wiaderku
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)
Dodatkowo:
- 200 g chałwy waniliowej
Składniki na polewę:
- 150 g chałwy waniliowej
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki podprażonego sezamu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Dno okragłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na spód dokładnie zagniatamy. Jeżeli ciasto wyjdzie za mało plastyczne, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Przekładamy do formy, wyrównujemy i mocno dociskamy do dołu.
Składniki na masę umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia. Dodajemy 200 g pokrojonej w kostke chałwy. Delikatnie mieszamy. Przekładamy na ciasteczkowy spód.
Pieczemy 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Chłodzimy w lodówce przez minimum 2h.
W rondelku o grubym dnie umieszczamy kremówkę i pokruszoną chałwę. Podgrzewamy na średniej mocy palnika cały czas mieszając. Powinniśmy usykać gładką, gęstą polewę. Rozprowadzamy na wierzchu sernika. Posypujemy sezamem.
Sernik podajemy schłodzony.
Smacznego :]
Witam, czy spód podpiekamy czy wylewamy mase serowa na surowy ?:)
Działalność bloga została zawieszona, stąd brak wcześniejszej odpowiedzi. Mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone :] Pani już pewnie ta wskazówka się nie przyda, ale może dla innych, którzy tu zajrzą okaże się cenna.
Masę przekładamy na surowy spód.