Sernik chałwowy


Sernik, który z pewnością zawładnie każdym wielkanocnym stołem. Niesamowicie kremowy i delikatny, skrywający kawałki pysznej chałwy. A to wszystko pod aksamitną polewą i chrupiącym sezamem. Wystarczy jeden kęs, by zapomnieć o makowcach, babkach i mazurkach ;]

Składniki na spód:

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 85 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko L
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)

Dodatkowo:

  • 200 g chałwy waniliowej

Składniki na polewę:

  • 150 g chałwy waniliowej
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki podprażonego sezamu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Dno okragłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na spód dokładnie zagniatamy. Jeżeli ciasto wyjdzie za mało plastyczne, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Przekładamy do formy, wyrównujemy i mocno dociskamy do dołu.

Składniki na masę umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia. Dodajemy 200 g pokrojonej w kostke chałwy. Delikatnie mieszamy. Przekładamy na ciasteczkowy spód.
Pieczemy 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Chłodzimy w lodówce przez minimum 2h.

W rondelku o grubym dnie umieszczamy kremówkę i pokruszoną chałwę. Podgrzewamy na średniej mocy palnika cały czas mieszając. Powinniśmy usykać gładką, gęstą polewę. Rozprowadzamy na wierzchu sernika. Posypujemy sezamem.

Sernik podajemy schłodzony.

Smacznego :]

sernik chałwowy 1

sernik chałwowy 2

sernik chałwowy 3

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress