Sernik caffe latte


Wyjątkowo kremowy sernik o subtelnym smaku kawy z mlekiem. Cienki, kruchy spód i aksamitna, czekoladowa polewa stanowią idealne dopełnienie. Prawdziwa uczta dla zmysłów. Polecam każdemu wielbicielowi kofeiny, zwłaszcza w cieplejsze dni.

Składniki na spód

  • 200 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 5 dużych jajek
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 120 ml mocnego espresso

Ponadto:

  • 150 g czekolady (polecam połączyć gorzką i mleczną w proporcji 50:50)
  • 7 łyżek śmietany kremówki
  • kinder bueno mini

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Składniki na spód zagniatamy. Uzyskanym ciastem wylepiamy dno formy.

W misce umieszczamy miękkie masło, żółtka i cukier, ucieramy. Dodajemy kawę oraz mąkę, miksujemy. Następnie dodajemy twaróg – ponownie miksujemy, ale bardzo krótko, wyłącznie do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą sernikową. Przekładamy do formy, wyrównujemy.

Pieczemy 60 minut – sernik powinien być ścięty na całej powierzchni i sprężysty. Pozostawiamy w zamkniętym piekarniku przez 10 minut, a następnie studzimy w uchylonym piekarniku. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.

W rondelku podgrzewamy smietane kremówkę, dodajemy posiekaną czekoladą i mieszamy az do rozpuszczenia. Polewamy wierzch sernika. Dekorujemy pralinami kinder bueno i opcjonalnie świeżymi kwiatami. Podajemy dobrze schłodzony.

Smacznego :]

 

sernik kawowy

sernik caffe latte 1

sernik kawowy 1

2 Comments

  1. W komentarzu do ciasta napisane jest, że sernik ma kruchy spód, tymczasem w składnikach i sposobie wykonania, pieczenia nie ma o nim wzmianki…

    • Przepis znajduje się w trakcie edycji i niedługo pojawi się w supełnie nowej odsłonie. Tymczasem dodałam składniki na kruchy spód :]

Napisz odpowiedź do Emilia Anuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress