Sernik caffe latte
Wyjątkowo kremowy sernik o subtelnym smaku kawy z mlekiem. Cienki, kruchy spód i aksamitna, czekoladowa polewa stanowią idealne dopełnienie. Prawdziwa uczta dla zmysłów. Polecam każdemu wielbicielowi kofeiny, zwłaszcza w cieplejsze dni.
Składniki na spód
- 200 g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 5 dużych jajek
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 120 ml mocnego espresso
Ponadto:
- 150 g czekolady (polecam połączyć gorzką i mleczną w proporcji 50:50)
- 7 łyżek śmietany kremówki
- kinder bueno mini
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Składniki na spód zagniatamy. Uzyskanym ciastem wylepiamy dno formy.
W misce umieszczamy miękkie masło, żółtka i cukier, ucieramy. Dodajemy kawę oraz mąkę, miksujemy. Następnie dodajemy twaróg – ponownie miksujemy, ale bardzo krótko, wyłącznie do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą sernikową. Przekładamy do formy, wyrównujemy.
Pieczemy 60 minut – sernik powinien być ścięty na całej powierzchni i sprężysty. Pozostawiamy w zamkniętym piekarniku przez 10 minut, a następnie studzimy w uchylonym piekarniku. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
W rondelku podgrzewamy smietane kremówkę, dodajemy posiekaną czekoladą i mieszamy az do rozpuszczenia. Polewamy wierzch sernika. Dekorujemy pralinami kinder bueno i opcjonalnie świeżymi kwiatami. Podajemy dobrze schłodzony.
Smacznego :]
W komentarzu do ciasta napisane jest, że sernik ma kruchy spód, tymczasem w składnikach i sposobie wykonania, pieczenia nie ma o nim wzmianki…
Przepis znajduje się w trakcie edycji i niedługo pojawi się w supełnie nowej odsłonie. Tymczasem dodałam składniki na kruchy spód :]