Sernik borówkowy z pianką
Ponoć upływający czas najlepiej widać po rosnących dzieciach. Mój najsłodszy twór, 100procentkalorii.pl, jest już duży na 430 przepisów, a 4 maja świętowaliśmy jego 5 urodziny! Z tej okazji dzielę się z Wami kremowym sernikiem na bazie borówkowego musu, ze słodką, lekką pianką. Zachwyci Was delikatnością konsystencji, subtelnym smakiem i zapachem wiosny. To jeden z tych wypieków, które rozpływają się pod podniebieniem i trafiają prosto w serce :]
Składniki na spód:
- 200 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 85 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko L
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 4 żółtka z jajek L
- 2 jajka L
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
- 300 g zblendowanych borówek
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Dno okragłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na spód dokładnie zagniatamy. Jeżeli ciasto wyjdzie za mało plastyczne, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Przekładamy do formy i mocno dociskamy do dołu.
Składniki na masę umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy (bardzo krótko, wyłącznie do połączenia składników – ważne, żeby zbyt mocno nie napowietrzyć masy). Przekładamy na kruchy spód, wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika na 45 minut.
W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier.
Po upływie 40 minut pieczenia, na wierzch sernika wykładamy ubite białka z cukrem. Pieczemy jeszcze około 25 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :]