Sernik borówkowy z pianką


Ponoć upływający czas najlepiej widać po rosnących dzieciach. Mój najsłodszy twór, 100procentkalorii.pl, jest już duży na 430 przepisów, a 4 maja świętowaliśmy jego 5 urodziny! Z tej okazji dzielę się z Wami kremowym sernikiem na bazie borówkowego musu, ze słodką, lekką pianką. Zachwyci Was delikatnością konsystencji, subtelnym smakiem i zapachem wiosny. To jeden z tych wypieków, które rozpływają się pod podniebieniem i trafiają prosto w serce :]

Składniki na spód:

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 85 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko L
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 żółtka z jajek L
  • 2 jajka L
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
  • 300 g zblendowanych borówek

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Dno okragłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na spód dokładnie zagniatamy. Jeżeli ciasto wyjdzie za mało plastyczne, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Przekładamy do formy i mocno dociskamy do dołu.

Składniki na masę umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy  (bardzo krótko, wyłącznie do połączenia składników – ważne, żeby zbyt mocno nie napowietrzyć masy). Przekładamy na kruchy spód, wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika na 45 minut.

W międzyczasie  ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier.

Po upływie 40 minut pieczenia, na wierzch sernika wykładamy ubite białka z cukrem. Pieczemy jeszcze około 25 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :]

sernik borówkowy 1

sernik z borówkami

sernik z pianką 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress