Sernik biszkoptowy z konfiturą


Wyobraźcie sobie sernik lekki jak piórko i puszysty niczym pianka… Poczujcie jak subtelnie rozpuszcza się pod podniebieniem… Posmakujcie słodyczy wiśni w konfiturze…Dajcie się zachwycić cudowną delikatnością… Spróbujcie nie zjeść wszystkiego na raz ;]

Składniki:

  • 6 jaj (białka i żółtka osobno)
  • 250 g serka philadelphia
  • 250 g białej czekolady (posiekanej)
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 450 g konfitury z całymi kawałkami owoców (polecam wiśniową)
  • cukier puder

Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tj. ustawiając miseczkę z posiekaną czekoladą nad parującą, wrząca wodą.
Rozpuszczoną czekoladę miksujemy z serkiem, a następnie żółtkami. Na samym końcu dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy.
Przekładamy do formy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie 30 minut w temperaturze 150 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku, wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Na wierzch sernika wykładamy konfiturę z całymi kawałkami owoców.

Smacznego :]

sernik biszkoptowy1

sernik biszkoptowy3

sernik biszkoptowy2

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress