Sernik bananowy z kajmakiem i orzechami
Po karnawałowym przesyceniu pączkami, chrustami i ciastkami z kremem, zatęskniłam za jakimś bardzo kremowym sernikiem. Przejrzałe banany zerkające smutno z kosza na owoce i reszta masy kajmakowej po dakłasie, zadecydowały o tym, co tym razem wyląduje w piekarniku. Jeżeli marzy się Wam aksamitnie delikatna masa serowa, zapieczona na spodzie ciasteczkowo-orzechowym i warstwie mlecznego kajmaku, to jest właśnie TEN przepis :] Nie zwlekajcie ze spełnianiem swoich słodkich zachcianek, tak szybko się zmieniają ;]
Składniki na spód:
- 250 g ciasteczek digestive
- 50 g orzechów włoskich
- 120 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu sernikowego „z wiaderka” (polecam firmy Piątnica lub Starco)
- 1 szklanka rozgniecionych bardzo dojrzałych bananów
- 80 g brązowego cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżka budyniu waniliowego
Ponadto:
- 150 g masy kajmakowej
- 12 połówek orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy około 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Ciasteczka i orzechy i masło blendujemy az do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Uzyskaną masą wylepiamy dno i boki formy. Wstawiamy do lodówki.
Twaróg, rozgniecione banany, jajka, cukier i budyń miksujemy krótko, wyłącznie do połącznia składników.
Wyciagamy formę z lodówki. Na spód ciasteczkowy wykładamy kajmak, wyrównujemy. Następnie wylewamy masę sernikową.
Pieczemy 60 minut. W 50-tej minucie pieczenia, na wierzchu sernika układamy orzechy włoskie i dopiekamy całość jeszcze przez 10 minut.
Studzimy w uchylonym piekarniku i wstawiamy na minimum 5 godzin do lodówki (najlepiej przygotwać sernik wieczorem i chłodzić całą noc).
Smacznego :]
Przepis wygląda mega 😀 a gdzie można kupić ciasteczka Digestive?
Np. w Auchan. W przypadku braku dostępności można zastąpić ciasteczkami zbożowymi Krakusa „Złotokłose” lub herbatnikami holenderskimi :]