Sernicotta z orzechami pekan
Piekłam ten sernik z wieloma obawami – pierwszy raz wykorzystałam twaróg z ricotty i nie miałam pojęcia jak będzie się zachowywał (zwłaszcza, że zeszłoroczna produkcja sernika z mascarpone zakończyła się klęską). Zupełnie niepotrzebnie! Co prawda, mimo odsączenia ciasto w trakcie wypieku puściło odrobine wody, ale absolutnie nie wpłynęło to na jego konsystencję. Sernik wyszedł ciężki, kremowy, pachnący wanilią i pieczonymi orzechami. Świetnie się kroił i nakładał, wytrzymał 45-kilometrową podróż w bagażniku – spisał się na medal :]
Składniki na spód:
- paczka ciasteczek digestive (ok. 160 g)
- 100 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera ricotta
- 5 dużych jajek
- 7/8 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 opakowania cukru z wanilią (20 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka proszku budyniowego śmietankowego bez cukru
Ponadto:
- 200 g orzechów pecan
- cukier puder lub polewa z białej czekolady*
*150 g czekolady rozpuszczone na małym ogniu z 5 łyżkami śmietany kremówki
Przygotowanie:
Okrągłą tortownicę o średnicy około 20 cm wykładamy folią aluminiową.
Ciasteczka blendujemy z masłem aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Otrzymaną masą wylepiamy dno formy. Wstawiamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Ser ricotta przekładamy na sitko i pozbawiamy nadmiaru wody. Umieszczamy w misce, dodajemy pozostałe składniki, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dorzucamy orzechy, mieszamy.
Uzyskaną masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy przez około godzinę (w moim piekarniku 75 minut). Wierzch sernika powinien być ścięty. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia. Wstawiamy do lodówki na 5h, najlepiej na całą noc.
Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą z białej czekolady.
Smacznego :]
Też ostatnio pierwszy raz piekłam sernik z ricotty – nowe pyszne odkrycie:)
Fajne są takie smakowite odkrycia