Semifreddo z karmelizowanymi fistaszkami


Gdy pierwszy raz zamawiałam semifreddo z karty deserów, byłam pewna, że to coś super skomplikowanego w przygotowaniu i wymaga prawdziwej sztuki. Nic bardziej mylnego. W rzeczywistości nie istnieje prostszy sposób na przygotowanie domowych lodów (za wyjątkiem sorbetów oczywiście). Okazuje się, że bez specjalnej maszynki, bez upierdliwego mieszania masy w trakcie mrożenia, też można przygotować delikatne, kremowe, rozpływające się pod podnebieniem lody. Wystarczy ubić kremówkę na puszyta masę, dodać ulubione owoce lub bakalie, wstawić do zamrażarki i zapomnieć na kilka godzin. To naprawdę wszystko! No chyba, że chcecie jeszcze przygotować sos – polecam taki z rozpuszczonej czekolady lub karmelowy. Połmrożone niebo na talerzu :] Włosi to jednak mają głowę do deserów! :]

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej – według uznania)

Składniki na karmelizowane orzeszki:

  • 200 g orzeszków ziemnych
  • 85 g białęgo cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • wrzątek

Ponadto:

  • sos karmelowy (przepis tutaj)
  • forma keksówka

Przygotowanie:

Fistaszki przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez 20 minut.
Do drugiej miski wsypujemy cukier. Dodajemy odcedzone orzeszki i dokładnie mieszamy.
Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na górną półkę piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Co 2-3 minuty wysuwamy blaszkę z piekarnika i mieszamy orzechy. Cały proces trwa około 15-20 minut. Wyciągamy blaszkę z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia.

Ubijamy kremówkę. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy chwilke na niskich obrotach (wyłącznie do uzyskania jednolitej masy). Dosładzamy do smaku cukrem pudrem. Wsypujemy karmelizowane orzeszki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej folią aluminiową, wyrównujemy. Chłodzimy w zamrażarce przez minimum 6 godzin.
Wyciągamy na 10-15 minut przed podaniem – w zależności od tego jak ciepło mamy w domu. Deser nie powinien być całkowicie zmrożony. Kroimy w plastry, polewamy domowym sosem karmelowym.

Smacznego :]

semifreddo z karmelem

semifreddo z karmelizowanymi orzechami

semifreddo z fistaszkami

 

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress