Roladki filo z kremem piernikowym
Świąteczne przygotowania to nie lada przedsięwzięcie. Dlatego też, organizując się od kulinarnej strony, warto mieć w zanadrzu kilka szybkich i prostych „przepisów ratunkowych”. Dzisiaj przedstawiam Wam jeden z nich. Kruche roladki z cieniutkiego ciasta filo, wypełnione aromatycznym kremem piernikowym. Wymagają poświęcenia minimalnej ilości czasu, a wyglądają bardzo efektownie. Dzięki takim ekspresowym rozwiązaniom, w Waszej kuchni zadzieją się prawdziwe, bożonarodzeniowe cuda ;]
Składniki:
- 5 arkuszy ciasta filo
- 250-300 g kremu piernikowego*
- 200 ml mleka 0,5%
*krem można przygotować samodzielnie – przepis tutaj lub kupić gotowy np. firmy Lotus – dostępny w Lidlu i Carrefourze
Przygotowanie:
Na dużej desce układamy 1 arkusz ciasta filo, smarujemy mlekiem, przykrywamy 2 arkuszem ciasta. Analogiczne czynności wykonujemy aż do ostatniego arkusza (wierzch piątego arkusza pozostawiamy suchy). Przygotowane 5-warstwowe ciasto przecinamy na 9 prostokątów.
Każdy prostokąt smarujemy kremem piernikowym, zachowując 0,5 cm odstępu od krawędzi. Zawijamy w rulon, rolując ciasto wzdłuż krótszej krawędzi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 12-15 minut do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :]
Pięknie wyglądają te roladki! Szczególnie zawinięte w papier
Dziękuję :]