Rolada z bitą śmietaną i truskawkami
Nie przepadam za ciastami z kremem śmietanowym, ale temu wypiekowi nigdy nie potrafiłam się oprzeć. Niesamowicie delikatny biszkopt, lekka jak chmurka kremówka i pyszne truskawki. A to wszystko w formie apetycznej rolady oprószonej cukrem pudrem. Fantastyczny deser na ciepłe dni – z okazji i bez powodu :]
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka L
- 100 g mąki
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 300 g śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- szklanka truskawek (umytych, odszypułkowanych i pokrojonych)
Ponadto:
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Dno prostokątnej formy o wymiarach 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania (jedynie zmniejszając obroty do połowy) stopniowo dodajemy cukier, żółtka, a na końcu mąkę. Uzyskaną masę przekładamy do formy. Pieczemy około 12 minut – do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia na 5-7 minut.
Na blacie rozkładamy kuchenną ściereczkę. Posypujemy ją cukrem pudrem. Wykładamy na nią ciepły biszkopt (papierem do góry). Delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Zwijamy biszkopt w rulon wzdłuż krótszego brzegu. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Kremówkę ubijamu na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Ubita kremówkę łączymy z truskawkami.
Delikatnie rozwijamy roladę, wykładamy kremi i ponownie zwijamy. Oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :]