Rogale marcińskie
Jeżeli zastanawialiście się kiedyś, dlaczego rogale marcińskie wypieka się raz w roku i co sprawia, że są tak okropnie drogie, to zachęcam do zapoznania się z listą składników oraz procesem ich przygotowania. Gdyby nie moje uwielbienie do tych drożdżowo-francuskich słodkości i coroczna tradycja, to chyba żadne moce by mnie nie zaprowadziły do kuchni ;] Zapewniam Was jednak, że warto poświęcić czas, troszkę pozłorzeczyć pod nosem, odrobinę się napracować, by cały dom zapachniał drożdżowym ciastem, marcepanem i orzechami :]
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 1 jajko L
- 12 g suchych drożdży
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 30 g + 200 g masła
Składniki na nadzienie:
- 300 g białego maku lub gotowej białej masy makowej
- 200 g masy marcepanowej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 czubate łyżki cukru pudru (lub więcej – wedle uznania)
- 100 g orzechów włoskich
- skórka otarta z 1 dużej lub 2 małych pomarańczy
- 3 okrągłe biszkopty
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- 2 szklanki cukru pudru
- gorąca woda
- 2/3 szklanki posiekanych orzechów (wykorzystałam migdały blanszowane, orzechy włoskie i arachidowe)
Przygotowanie:
UWAGA: Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Mąkę, drożdże i cukry umieszczamy w misie miksera. W rondelku podgrzewamy mleko z 30 g masła – wyłącznie do połączenia, nie do zagotowania. Dodajemy do suchych składników, miksujemy przy użyciu końcówki haka lub świderków. Dodajemy jajko, ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno być gęste, gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciagamy z lodówki, kładziemy na silikonowej stolnicy (lub blacie) oprószonej odrobiną mąki. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 4 mm. Rozprowadzamy na nim 200 g masła, zachowując około 1-cm margines z każdej strony. Krótszy bok zaginamy do środka, do 2/3 długości ciasta. Przykrywamy go drugim bokiem – otrzymujemy 3 warstwy ciasta. Ponownie rozwałkowujemy na prostokąt i składamy na 3 cześci. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Powyższą czynność rozwałkowywania, składania i chłodzenia powtarzamy jeszcze 2 razy (staramy się wykorzystywać jak najmniej mąki do podsypywania). Na końcu szczelnie zabezpieczamy ciasto folią i wstawiamy na całą noc do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Jeżeli używamy suchego maku, to musimy go uprzednio moczyć około 20 minut w gorącej wodzie i dobrze odcedzić. W przypadku gotowej, białej masy makowej pomijamy tę czynność.
Orzechy włoskie blendujemy z biszkoptami. Masę marcepanową podgrzewamy na niskiej mocy palnika razem ze śmietaną. Gdy lekko zmięknie, rozgniatamy widelcem i mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
W misce umieszczamy mak, orzechy z biszkoptami, marcepan ze śmietaną, cukier puder i skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.
Wyciągamy schłodzone ciasto z lodówki, odczekujemy 15 minut i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 30 x 60 cm. Rozprowadzamy na nim przygotowaną masę. Dzielimy na 12 trójkątów (przecinamy ciasto wzdłuż krótszego brzegu).
Nacinamy podstawę każdego trójkąta na długość około 4 cm. Zwijamy ku wierzchołkowi, zalepiamy końce.
Układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem z mlekiem.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno być zarumienione. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do cukru pudru dodajemy stopniowo po 1 łyżce gorącej wody i mieszamy rózgą kuchenną – aż do otrzymania gęstego, białego lukru. Polewamy wierzch każdego rogala i posypujemy posiekanymi orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Smacznego :]