Rafaello Jar


Skoro na zewnątrz prawdziwe tropiki, to i deser musi być adekwatny. Mocno schłodzone Rafaello to moje cukiernicze marzenie ostatnich upalnych dni. Asamitny, słodki krem kokosowy, kruche, lekko słone krakersy i prażone wiórki kokosowe.  Mały słoiczek pełen wspaniałości. Prosto, szybko i całkowicie bez pieczenia. Do pełni szcześcia brakuje tylko palmy i szumu oceanu ;]

Składniki (na 8 porcji):

  • 1  i 1/3 opakowania krakersów
  • 0,5 litra mleka kokosowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 60 g płatków migdałów
  • 60 g wiórków kokosowych + około 20 g do posypania

Przygotowanie:

300 ml mleka i cukier gotujemy w niewielkim garnku z grubym dnem. W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń i skrobię ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować dolewamy do niego budyń. Cały czas mieszamy rózgą kuchenną aż do uzyskania gęstej, gładkiej konsystencji. Odstawiamy do przestygnięcia.
Masło kroimy w kostkę, przekładamy do miski i ucieramy razem z żółtkiem. Stopniowo dodajemy masę budyniową, miksujemy. Dodajemy płatki migdałów oraz wiórki kokosowe, mieszamy.
Krakersy kruszymy w ręku na mniejsze części. 20 g wiórków kokosowych prażymy na patelni.
Przygotowujemy słoiczki. Na dnie każdego umieszczamy porcję krakersów, następnie porcję kremu i takie naprzemienne warstwy układamy aż do wysokości naczynia – musimy jednak zakończyć deser warstwą kremu. Posypujemy prażonymi wiórkami. Dekorujemy listkiem mięty lub melisy.
Chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.

Smacznego :]

rafaello z krakersami

rafaello jar

deser rafaello

5 Comments

  1. Pingback: Deser Rafaello – Mada w kuchni

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress