Puff Puff :)
Puff puff to nigeryjskie pączusie, które wzbudzają sympatię nie tylko wdzięczną nazwą, ale przede wszystkim swoją delikatnością i puszystością. Te niewielkie kulki obtoczone w drobnym cukrze i pachnące wanilią zawładnęły podniebieniem niejednego pączkożercy. Nie posiadają żadnego nadzienia (co mi osobiście bardzo odpowiada), ale świetnie macza je się w ulubionej konfiturze :]
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 i 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
- 8 g suchych drożdży
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
Ponadto:
- 1 litr oleju do smażenia
- drobny cukier do obtoczenia pączków
- ulubiona konfitura (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę. Dodajemy cukry, drożdże i szczyptę soli. Stopniowo dolewamy wodę, mieszamy szpatułką do połączenia skłądników. Przykrywamy od góry folią aluminiową i kuchenną ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny lub wkładamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 40 stopni (zdejmując uprzednio ściereczkę). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Olej podgrzewamy w garnku o grubym dnie na średniej mocy palnika.
Jedną łyżką nabieramy porcję ciasta, a przy pomocy drugiej kładziemy ciasto na gorący olej.
Pączuszki smażymy na złoto-brązowy kolor. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym – zbierze nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze. Podajemy w towarzystwie konfitury.
Smacznego :]