Puff Puff :)


Puff puff to nigeryjskie pączusie, które wzbudzają sympatię nie tylko wdzięczną nazwą, ale przede wszystkim swoją delikatnością i puszystością. Te niewielkie kulki obtoczone w drobnym cukrze i pachnące wanilią zawładnęły podniebieniem niejednego pączkożercy. Nie posiadają żadnego nadzienia (co mi osobiście bardzo odpowiada), ale świetnie macza je się w ulubionej konfiturze :]

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 8 g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 1 litr oleju do smażenia
  • drobny cukier do obtoczenia pączków
  • ulubiona konfitura (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę. Dodajemy cukry, drożdże i szczyptę soli. Stopniowo dolewamy wodę, mieszamy szpatułką do połączenia skłądników. Przykrywamy od góry folią aluminiową i kuchenną ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny lub wkładamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 40 stopni (zdejmując uprzednio ściereczkę). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Olej podgrzewamy w garnku o grubym dnie na średniej mocy palnika.
Jedną łyżką nabieramy porcję ciasta, a przy pomocy drugiej kładziemy ciasto na gorący olej.
Pączuszki smażymy na złoto-brązowy kolor. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym – zbierze nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze. Podajemy w towarzystwie konfitury.

Smacznego :]

puff puff 1

puff puff 2

puff puff 3

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress