Przekładaniec z truskawkami i kajmakiem
Na tydzień przed wielkanocnym szaleństwem przygotowań podpowiadam Wam przepis na warstwowe ciasto całkowicie bez pieczenia. Chrupiące krakersy przełożone cudownie słodkim kajmakiem, aromatycznym musem truskawkowym z galaretką i puszystą śmietaną oprószoną wiórkami mlecznej czekolady. Pyszna alternatywa dla klasycznego mazurka. Polecam wszystkim miłośnikom słodko-słonych smaków :]
Składniki (na około 12 porcji):
- 200 g krakersów
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 400 g kremu mlecznego (masy kajmakowej)
- 1 galaretka truskawkowa
- 300 g truskawek
- 50 g startej czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Truskawki blendujemy na mus. Łączymy z galaretką, odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Kwadratową formę o wymiarach około 24×24 cm wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę krakersów.
Masę kajmakową podgrzewamy w rondelku – będzie łatwiej rozprowadzić ją na krakersach. Przelewamy na pierwszą warstwę krakersów.
Wykładamy drugą warstwę krakersów, na której rozprowadzamy lekko stężały mus truskawkowy z galaretką. Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę (nie dodajemy cukru!). Rozprowadzamy ją na ostatniej warstwie krakersów. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na kolejne 2 godziny.
Smacznego :]