Potworne ciasto dyniowe z czekoladą


Tegoroczne odliczanie do Halloween rozpoczyna potwornie pyszne ciasto dyniowe. Mięciutkie, wilgotne, z korzenną nutą, nafaszerowane mleczną czekoladą. A gdyby kawałek ciasta okazał się niewystarczający, na łakomczuchów czekają jednookie lizaki z ciasteczek oreo. Kalorii w tym tyle, że aż strach się bać ;]

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka L
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 350 g puree z dyni*
  • 150 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady na polewę

*Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Niewielką dynię myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy miąższ z nasionami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około godziny, odstawiamy do przestygnięcia. Obieramy ze skóry i blendujemy. Gotowe! :]

Składniki na lizaki:

  • 5 ciasteczek oreo
  • 5 cukrowych oczek (do kupienia tutaj)
  • 100-150 g posiekanej białej czekolady
  • pomarańczowy barwnik spożywczy (do kupienia tutaj)
  • 5 wykałaczek do szaszłyków

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem lub olejem.
Składniki na ciasto (poza czekoladą) umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsypujemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Otrzymaną masę przekładamy do formy.
Pieczemy około godziny, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy lizaki. W środek nadzienia każdego ciasteczka wbijamy wykałaczkę – uważamy, by nie przebić kremu z drugiej strony. Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Dodajemy około 3 kropel pomarańczowego barwnika. Dokładnie mieszamy. Uzyskaną masą polewamy każde ciasteczko nabite na wykałaczkę, odkładamy  na arkusz papieru pergaminowego, przyklejamy oczy. Wkładamy do lodówki na około 30 miniut.

150 g mlecznej czekolady rozpuszczamy analogicznie jak wyżej. Polewamy nią wierzch przestudzonego ciasta. Dekorujemy lizakami. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.

Smacznego :]

ciasto dyniowe

ciasto dyniowe z czekoladą

ciasto dyniowe halloween1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress