Pomarańczowe muffiny z prażonymi migdałami
Niesamowicie aromatyczne muffinki, które swoim zapachem przywołują wspomnienia najpiękniejszych Świąt. Mięciutkie, maślano-pomarańczowe ciasto, idealnie kontrastujące z chrupiącymi płatkami migdałów. Udekorowane bożonarodzeniowymi pikerami będą stanowiły najsłodszą ozdobę wigilijnego stołu. Sami przyznajcie, czy nie prezentują się pięknie? :]
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 250 g mąki
- 200 g cukru trzcinowego
- 4 jajka L
- sok z 1 dużej pomarańczy
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g podprażonych płatków migdałów
- 50 g płatków migdałów do posypania muffinek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Masło ucieramy z cukrem i skórką z pomarańczy na jasną, puszystą masę. Miksując na niskich obrotach, stopniowo dodajemy jajka, a następnie mąkę z proszkiem w 3-4 turach. Na końcu dolewamy sok z pomarańczy. Wsypujemy podprażone płatki migdałów, delikatnie mieszamy.
Uzyskaną masę przekładamy do papilotek, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 25 minut do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :]