Pomarańczowe muffiny z prażonymi migdałami


Niesamowicie aromatyczne muffinki, które swoim zapachem przywołują wspomnienia najpiękniejszych Świąt. Mięciutkie, maślano-pomarańczowe ciasto, idealnie kontrastujące z chrupiącymi płatkami migdałów. Udekorowane bożonarodzeniowymi pikerami będą stanowiły najsłodszą ozdobę wigilijnego stołu. Sami przyznajcie, czy nie prezentują się pięknie? :]

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka L
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g podprażonych płatków migdałów
  • 50 g płatków migdałów do posypania muffinek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę na muffinki wykładamy papilotkami.

Masło ucieramy z cukrem i skórką z pomarańczy na jasną, puszystą masę. Miksując na niskich obrotach, stopniowo dodajemy jajka, a następnie mąkę z proszkiem w 3-4 turach. Na końcu dolewamy sok z pomarańczy. Wsypujemy podprażone płatki migdałów, delikatnie mieszamy.

Uzyskaną masę przekładamy do papilotek, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 25 minut do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

muffinki pomarańczowe

babeczki pomarańczowe z prażonymi migdałami

muffinki pomarańczowe z migdałami

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress