Kolejny ekspresowy przepis, który uratuje Wasz bożonarodzeniowy grafik od peknięcia w szwach. Czasami pójście na łatwiznę jest konieczne dla zachowania psychicznej higieny i czerpania ze Świąt radości, a nie frustracji. I tak też przy wykorzystaniu gotowych arkuszy kruchego ciasta możecie wyczarować piekną i pachnącą tartę sernikową. Wystarczy odrobina czasu, szczypta manualnych umiejętności i garść dobrej zabawy :] Brzmi prosto, prawda? :]

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta kruchego na tartę (polecam firmy Henglein)
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 2 duże jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańcza
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańcza

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Formę do tarty wykładamy 1 arkuszem kruchego ciasta.

Twaróg, jajka, cukier, budyń, sok oraz skórkę z pomarańczy miksujemy w jednym naczyniu – krótko, tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy wyłożonej surowym ciastem, wyrównujemy.

Z drugiego arkusza kruchego ciasta wycinamy przy pomocy świątecznych foremek wybrane kształty. Układamy je na wierzchu ciasta.

Pieczemy około 30-35 minut – do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]