Placuszki bananowe
Jak sprawić, by nadchodzący weekend był jeszcze lepszy niż zaplanowaliście? Odpowiedź jest prosta – drożdżowe placuszki z bananami i syropem klonowym. Mięciutkie, pulchne i cudownie pachnące. Takie słodkie śniadanie wprawi Was w wyśmienity nastrój od samego rana i przygotuje na wszystkie aktywności. To co, patelnie w dłoń! :]
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka min. 2%
- 2 dojrzałe banany (obrane ze skórki i rozgniecione widelcem)
- 8 g suchych drożdży
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Ponadto:
- syrop klonowy
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy w rondelku – powinno być bardzo ciepłe, ale nie doprowadzamy go do zagotowania. W misce umieszczamy mąkę, drożdże i cukier. Zalewamy mlekiem, miksujemy. Dodajemy rozgniecione banany, ponownie miksujemy – wyłącznie do połączenia składników.
Na dużej patelni podgrzewamy tłuszcz. Przy pomocy łyżki wykładamy po 3 porcje masy. Smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika (na płycie indukcyjnej wykorzystuję poziom 6). Placuszki powinny mieć złotobrązowy kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy z syropem klonowym.
Smacznego :]