Placuszki bananowe


Jak sprawić, by nadchodzący weekend był jeszcze lepszy niż zaplanowaliście? Odpowiedź jest prosta – drożdżowe placuszki z bananami i syropem klonowym. Mięciutkie, pulchne i cudownie pachnące. Takie słodkie śniadanie wprawi Was w wyśmienity nastrój od samego rana i przygotuje na wszystkie aktywności. To co, patelnie w dłoń! :]

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka min. 2%
  • 2 dojrzałe banany (obrane ze skórki i rozgniecione widelcem)
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Ponadto:

  • syrop klonowy

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy w rondelku – powinno być bardzo ciepłe, ale nie doprowadzamy go do zagotowania. W misce umieszczamy mąkę, drożdże i cukier. Zalewamy mlekiem, miksujemy. Dodajemy rozgniecione banany, ponownie miksujemy – wyłącznie do połączenia składników.

Na dużej patelni podgrzewamy tłuszcz. Przy pomocy łyżki wykładamy po 3 porcje masy. Smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika (na płycie indukcyjnej wykorzystuję poziom 6). Placuszki powinny mieć złotobrązowy kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy z syropem klonowym.

Smacznego :]

placuszki bananowe

racuchy z bananami

placuszki z bananami

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress